• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ /Τετάρτη 1 Αυγούστου 2007
  • ΧΩΡΟΣ / Θέατρο Πέτρας

Το 1991, όταν η ξυπόλυτη ντίβα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε κοινό έξω από τη χώρα της, καταλάβαμε όλοι ότι η φωνή της, δεν ήταν απλή έκφραση μιας χαμένης αγάπης, αλλά η έκφραση μιας αγάπης που ποτέ δεν χάνεται - The Washington Post

Αυτή τη φορά, τα λόγια μοιάζουν περιττά. Η Cesaria Evora, η αγαπημένη του ελληνικού κοινού, έρχεται να μας παρασύρει, για ακόμη μία φορά, στο αρχιπέλαγος του μακρινού νησιού της, με την τροπική πνοή της φωνής της, που μας φέρνει τις εικόνες, τα όνειρα και τα συναισθήματά του

Ήταν μόλις 16 ετών η Cesaria, όταν ένας συντοπίτης της ναυτικός της δίδαξε την παραδοσιακή μουσική του Πράσινου Ακρωτηρίου. Ξεκίνησε τότε να τραγουδά σε ξενοδοχεία και μπαράκια και με τη βοήθεια των ντόπιων μουσικών άρχισε να γεννιέται η κατοπινή βασίλισσα της morna. Του είδους εκείνου της μουσικής του Capo Verde, που συγγενεύει με τα βραζιλιάνικα φάδος και το αργεντίνικο τάνγκο και τραγουδά τη θλίψη, την οδύνη, τη λαχτάρα, τη νοσταλγία, τη σκλαβιά … Που η αισθαντικότητά του, συχνά το κάνει να συγκρίνεται με τα μπλουζ.

Στο Πράσινο Ακρωτήρι ήταν από τότε ιδιαίτερα δημοφιλής, πέρα από τα σύνορά του όμως παρέμενε ολότελα άγνωστη. Για πολλά ακόμη χρόνια, δεν έκανε βήμα πέρα από αυτά τα σύνορα. Δύσκολα πολιτικά χρόνια και άσχημη οικονομική κατάσταση την ανάγκασαν μάλιστα να απομακρυνθεί από τη μουσική για δέκα ολόκληρα χρόνια, τα «σκοτεινά της χρόνια», όπως η ίδια τα χαρακτηρίζει.

Δεν ήταν παρά το 1985, όταν η Cesaria άρχισε και πάλι να τραγουδά, με την ενθάρρυνση ενός συμπατριώτη της, που ζούσε εξόριστος στην Πορτογαλία, όπου και έδωσε μάλιστα μία σειρά από συναυλίες, οι οποίες χρηματοδοτήθηκαν από μία τοπική οργάνωση γυναικών.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1988, ένας Γάλλος με καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι, την έπεισε να πάει στο Παρίσι. Εκεί ηχογράφησε το “La Diva au Pieds Nus” (H Ξυπόλητη Ντίβα). Η αποδοχή του από το κοινό ήταν αναπάντεχη και οι κριτικές το αποθέωσαν. Στα 47 της Χρόνια, η Cesaria Evora έγινε Διεθνής Σταρ.

Από τότε ως σήμερα, είχε πέντε υποψηφιότητες για Grammy, χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, αμέτρητες συναυλίες και δέκα άλμπουμ. Το τελευταίο της άλμπουμ, με τίτλο Rogamar, κυκλοφόρησε το 2006. Τραγούδια από αυτή τη νέα της δουλειά, αλλά και αυτά που έχουν μπει ήδη στη ζωή μας όλα αυτά τα χρόνια, θα τραγουδήσει για μας τούτο το καλοκαίρι η «ξυπόλητη ντίβα».