• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ /Από 04/07/2008 έως 15/08/2008

Από 04/07/2008 έως 15/08/2008

Τα Ψαρά επιχειρούν για πρώτη φορά να μπουν στον πολιτιστικό χάρτη του ελληνικού καλοκαιριού. Με ένα φεστιβάλ μικρό, που όμως συγκεντρώνει το μεγάλο ενθουσιασμό όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό. Απέναντι στη λογική της απομόνωσης της άγονης γραμμής, τα Ψαρά, σας προσκαλούν να γνωρίσετε ένα τόπο παρθένο και μυστήριο, γεμάτο Ιστορία και μυρωδιές της γης!

Έκθεση φωτογραφίας, τοπικά έθιμα, και η Ζωή Παπαδοπούλου με ένα βιολί κι ένα λαούτο σε ρεμπέτικα και σμυρναίικα τραγούδια ανοίγουν την αυλαία του 4ημέρου, το Σάββατο 2 Αυγούστου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης παράσταση κουκλοθεάτρου και εργαστήρι κούκλας για τα παιδιά, από την ομάδα Κοκου-μουκλό, προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους στο παλιό σανατόριο του νησιού, που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο.

Την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, οι γυναίκες των Ψαρών μαγειρεύουν παραδοσιακά φαγητά και στήνουν έναν υπαίθριο μπουφέ ενώ το ίδιο βράδυ, ο Νίκος Οικονομίδης με το περίφημο βιολί του και την Κυριακή Σπανού στήνουν έναν αιγαιοπελαγίτικο χορό. Μέσα στη φρενίτιδα του ελληνικού Αυγούστου, τα Ψαρά παραμένουν ένας τόπος μαγικός και ανέγγιχτος. Ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα ποιότητας και ουσίας που επικοινωνεί όλα όσα τα Ψαρά σημαίνουν για εμάς με σεβασμό στο νησί και τον ανώνυμο επισκέπτη του.

Είστε όλοι προσκεκλημένοι!

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με την υποστήριξη του  ΕΟΤ και του Δήμου Ψαρών και την ευγενική χορηγία της εταιρείας Κορρές.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • Το ξημέρωμα, «Κάθοδος» της εικόνας της Παναγίας από το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην άλλη άκρη του νησιού, στο χωριό, όπου θα παραμείνει για μια εβδομάδα ευλογώντας όλα τα σπίτια.
  • Έκθεση φωτογραφίας, στο Λύκειο Ο πολιτιστικός σύλλογος “Κωνσταντίνος Κανάρης”, παρουσιάζει μια συλλογή από την ασπρόμαυρη εποχή του νησιού. Ένα ταξίδι στο παρελθόν του νησιού σε χρώμα άσπρο -μαύρο.
  • 22.00 θερινό Σινεμά, στα Σπιτάλια Προβολή της ταινίας “Πέντε λεπτά ακόμα” του Γιάννη Ξανθόπουλου, με τους Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, Παναγιώτα Βλαντή κ.α.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • 20.00 Χοροί, στον Άγιο Νικόλαο Παραδοσιακοί χοροί από τους βρακοφόρους του πολιτιστικού συλλόγου του νησιού “Κωνσταντίνος Κανάρης”
  • 21.00 Συναυλία, στον Άγιο Νικόλαο Η Ζωή Παπαδοπούλου, με τη συνοδεία μουσικών, ερμηνεύει σμυρναίικα, ρεμπέτικα και τραγούδια από την παράδοση της Μεσογείου

ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • 21.00 Κουκλοθέατρο, στο μουσείο Η “Φεγγαρόσουπα” από το θέατρο κούκλας “Κοκου-Μουκλό” Εμψύχωση: Βάσω Γιαρένη, Ηρώ Θεοδώρου
  • 23.00 Προβολή ταινιών μικρού μήκους, στα Σπιτάλια. “Αθέμιτος συναγωνισμός” του Δήμου Αβδελιώδη / “Downlove”, σε σκηνοθ. Ευριπίδη Λασκαρίδη, σύλληψη Μάριος Σέργιος Ηλιάκης. Η ταινία είναι χορηγία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης. / “Το ισόγειο” του Χάρη Σταθόπουλου / “Τι κολυμπάει και γελάει” της Εμμανουέλας Φραγκιαδάκη

ΔΕΥΤΕΡΑ 4 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

  • 17.00 εργαστήριο για παιδιά, στο Δημοτικό Σχολείο κατασκευής κούκλας υπό την καθοδήγηση της ομάδας Κοκου-Μουκλό.
  • 20.00 Γαστρονομία, στην πλατεία Ηρώων Οι γυναίκες των Ψαρών μαγειρεύουν παραδοσιακά ψαριανά φαγητά και γλυκά, τα οποία παρουσιάζουν στην πλατεία, σε ένα μεγάλο μπουφέ
  • 21.30 Χορός, στην πλατεία Ηρώων Ο Νίκος Οικονομίδης και η Κυριακή Σπανού, στήνουν έναν αυθεντικό νησιώτικο χορό,  με αιγαιοπελαγίτικα μουσικά περάσματα.