• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ /29 Ιουνίου 2007
  • ΧΩΡΟΣ / Μονή Λαζαριστών

Ο Omar Faruk Tekbilek, ένας από τους μεγαλύτερους πρεσβευτές της ανατολίτικης μουσικής, ταξιδεύει φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα!

Ο Omar Faruk Tekbilek, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τη συνεργασία του με τον Μιχάλη Νικολούδη και τη Γλυκερία, τις εμφανίσεις του στο “Χάραμα” το 2002 και τη συμμετοχή του στο Samothraki World Music Festival και στο 1ο Mama Africa Art Festival το 2006, έρχεται για ακόμη μια φορά να μας παρασύρει στην «υπερκόσμια» μουσική του!

Ο κουρδικής καταγωγής καλλιτέχνης που εδραιώθηκε στην παγκόσμια μουσική σκηνή κυρίως μετά τη συνεργασία του με τον Brian Keane, με τον οποίο έχει ηχογραφήσει και έξι δίσκους παρουσιάζει μια μουσική που υπερβαίνει τα πολιτικά σύνορα, ενώ διατηρεί τις ευαισθησίες της παράδοσης, με έναν τρόπο που μόνο λίγοι καλλιτέχνες μπορούν να πετύχουν! Μια μουσική, όπου συγχωνεύονται οι ήχοι της παράδοσης με τους σύγχρονους, συνδυάζοντας το μυστικισμό, τον έρωτα και τη φαντασία. Μια μουσική που, όπως λέει ο ίδιος, συμβολίζει τη διαφορετικότητα μέσα από την ολότητα!

Omar Faruk Tekbilek ήταν ένα παιδί θαύμα. Γεννήθηκε στην Τουρκία σε οικογένεια μουσικών και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με τη μουσική. Στο ξεκίνημά του έμεινε πιστός στις παραδοσιακές του ρίζες, αλλά εξερεύνησε και το Arabesque, το Τούρκικο και Δυτικό στυλ. Αφού εδραιώθηκε ως ένας από τους καλύτερους μουσικούς στην Τουρκία, ξεκίνησε να περιοδεύει στην Ευρώπη και στην Αυστραλία. Έφηβος έκανε την πρώτη του περιοδεία στην Αμερική, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και με την ποπ μπάντα του, που γρήγορα εξελίχθηκε σε Ανατολίτικο σχήμα, ηχογράφησαν πέντε άλμπουμ, όμως εκείνος παρέμενε άγνωστος, έως τη στιγμή που γνώρισε τον Brian Keane.

Από τότε έχει συνεργαστεί με πλήθος μουσικών διεθνούς φήμης, όπως ο τρομπετίστας Don Cherry, οι Karl Berger, ex-Cream rock drummer Ginger Baker, Ofra Haza, Simon Shaheen, Hossam Ramzy, Glen Velez, Bill Laswell, Mike Mainieri, Peter Erskine, Trilok Gurtu, Jai Uttal και Steve Shehan μεταξύ άλλων. Έχει συνθέσει τη μουσική επένδυση για πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές και έχει συμμετάσχει σε πολλές ηχογραφήσεις, καθώς και σε μακρόχρονες περιοδείες σε Μέση Ανατολή, Ευρώπη, Αυστραλία, Βόρεια και Νότια Αμερική.

Ο Omar Faruk Tekbilek έχει τιμηθεί με το βραβείο “Best Artist of the Turkish Music Award 2003”, ενώ ήταν υποψήφιος και για το βραβείο BBC World Music Award στην κατηγορία Middle East. Έχει βραβευτεί με το US Golden Belly Musician-Of-The-Year-Award, για τις χρονιές 1998 και 1999 και έχει επίσης τιμηθεί τόσο για τη φιλειρηνική, όσο και για τη μουσική του δραστηριότητα.

Ο Omar Faruk Tekbilek τραγουδά και παίζει νέι, μπαγλαμά, ζουρνά και κρουστά.

Μαζί του ταξιδεύουν :

  • Temel Savas Özkök – κανονάκι
  • Yannis Dimitriadis – keyboards
  • Ariel Mann – κιθάρες
  • River Guerguerion – κρουστά
  • Murat Tekbilek – κρουστά