• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ /Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009
  • ΧΩΡΟΣ / Κύτταρο (Ηπείρου 48 και Αχαρνών), τηλ. 2108224134

«Ο νέος βασιλιάς των μπλουζ» - Guitarist magazine

Έχοντας ήδη καθιερωθεί στο εξωτερικό ως ένας από τους μεγαλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών, ο Τζο Μποναμάσα θεωρείται πλέον εκτός από χαρισματικός αστέρας της ροκ /μπλουζ σκηνής και εξαιρετικός στιχουργός και ερμηνευτής, που καθηλώνει το κοινό. Η ιστορία του έχει ήδη αποκτήσει διαστάσεις θρύλου, ενώ η κυκλοφορία το 2009 του τελευταίου άλμπουμ του με τίτλο The Ballad Of JohnHenry αποτελεί το επιστέγασμα της εικοσαετούς καριέρας του ως επαγγελματία μουσικού, εξαιρετικό επίτευγμα για έναν καλλιτέχνη που είναι μόλις 32 ετών!

Παιδί θαύμα, από την ηλικία των επτά ετών ο Μποναμάσα εκτελούσε άψογα τα σόλο του Stevie Ray Vaughan, ενώ στην ηλικία των δέκα η φήμη του είχε ήδη φτάσει μέχρι τ’ αυτιά του B. B. King. Ακούγοντάς τον να παίζει, ο B. B. King δήλωσε: «Το παιδί αυτό έχει απίστευτες δυνατότητες. Ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Είναι μοναδικός». Στην ηλικία των δώδεκα ο Μποναμάσα άνοιγε τις συναυλίες αυτού του θρύλου της μπλουζ (κάτι που έκανε και πρόσφατα στην παγκόσμια τουρνέ του B. B. King για τα ογδοηκοστά του γενέθλια) και στη συνέχεια βγήκε σε περιοδεία με διάσημους καλλιτέχνες όπως ο Buddy Guy, ο Foreigner, ο Robert Cray, ο Stephen Stills, ο JoeCocker και ο Gregg Allman.

Η δισκογραφική καριέρα του ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 με τους Bloodlines, μια δυναμική ροκ/μπλουζ μπάντα, στην οποία συμμετείχαν ο γιος του Robby Krieger, ο Waylon, και ο γιος του Miles Davis, ο Erin. Το 2000 ακολούθησε το σόλο δισκογραφικό ντεμπούτο του, με τίτλο A NewDay Yesterday, σε παραγωγή του θρυλικού Tom Dowd. Σύμφωνα με τοallmusic.com η εκτέλεση του ομότιτλου κομματιού (μια παλαιότερη επιτυχία των Jethro Tull) «σε άφηνε άφωνο».

Το αμερικανικό περιοδικό Guitar Player τον αποκάλεσε πρόσφατα«καλύτερο κιθαρίστα της μπλουζ» (για το 2007 & 2008), ενώ το ηλεκτρονικό περιοδικό Blues Wax τον τίμησε για τρεις συνεχόμενες φορές –πράγμα μοναδικό στα χρονικά– με το βραβείο «καλλιτέχνης της χρονιάς».

Ο Μποναμάσα φημίζεται επίσης για τις τολμηρές διασκευές του, που περιλαμβάνουν το «Tea For One» των Led Zeppelin, στον δίσκο του You &Me (2006), και το «Ball Peen Hammer» του Chris Whitley, στον δίσκο τουSloe Gin (2007). Στο The Ballad Of John Henry (2009), το ένατο σόλο άλμπουμ του και τέταρτη συνεργασία με τον Kevin Shirley, παραγωγό τωνLed Zeppelin και των Black Crowes, μπορεί κανείς να απολαύσει εξαιρετικές κιθαριστικές επανεκτελέσεις εκλεκτών κομματιών όπως το «As The CrowFlies» του Tony Joe White, το «Jockey Full Of Bourbon» του Tom Waits, το «Funkier Than A Mosquito’s Tweeter» της Ailene Bullock (γνωστό από τονIke και την Tina) και το «Stop!» της Sam Brown και των Greg Sutton καιBruce Brody.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε και το διπλό CD με τίτλο «Live From Nowhere InParticular», που περιλαμβάνει 13 τραγούδια σε ζωντανές εκτελέσεις από την περιοδεία του στη Βόρεια Αμερική το 2007. Σύμφωνα με το περιοδικόGuitar Player στο άλμπουμ αυτό «ο Τζο παίζει με νεύρο, ένταση και άγριους ρυθμούς». Το CD περιλαμβάνει εκτελέσεις που φαίνεται πως θα αφήσουν ιστορία, ενώ εκθειάστηκαν από την πρώτη στιγμή από κοινό, κριτικούς και μπλόγκερς. Συγκεκριμένα, ένας κριτικός έγραψε στο www.hamptons.com: «Σε χίλια χρόνια από τώρα, όταν οι αρχαιολόγοι ξεθάψουν σε κάποια ανασκαφή τους την κιθάρα του Τζο Μποναμάσα, αυτή θα βγάζει ακόμη καπνούς… Μπορεί να κρατάει την κιθάρα του σαν καραμπίνα, όμως από μέσα της βγαίνουν χρώματα, ποίηση και ιστορίες με νότες».

Ο Μποναμάσα γυρίζει τον κόσμο, δίνοντας κατά μέσο όρο 200 συναυλίες τον χρόνο. Το 2009 έκανε το συναυλιακό ντεμπούτο του στο Royal AlbertHall στο Λονδίνο, όπου αποθεώθηκε από το κοινό του. Ο Sam Leach, ένας από τους πρώτους προμότερ των Beatles στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε ότι ένιωσε τον ίδιο ενθουσιασμό όταν τον πρωτοείδε επί σκηνής όπως τότε με τα σκαθάρια, και δήλωσε πως «Ο Τζο είναι ο καλύτερος καλλιτέχνης της μπλουζ /ροκ σκηνής στον πλανήτη».